O Zeolitu

O zeolitu, njegovom nastanku, vrstama i osobinama uglavnom se zna.
O CLINOPTILOLITE-u, kao jedinom potvrđenom za humanu upotrebu, takođe se puno piše i priča. Na žalost, najveće hvalospeve o njegovim "čudotvornim" svojstvima pišu oni koji se najmanje razumeju i uglavnom prepisuju tekstove njima sličnih širom sveta.

ZEOLIT CLINOPTILOLITE zaista jeste, kako ga između ostalog nazivaju "KAMEN ŽIVOTA", ali mi, kao ozbiljna kuća, držaćemo se samo utvrđenih činjenica i govoriti o njegovim nepobitnim svojstvima.

Posebno ćemo se osvrnuti na NAJVAŽNIJI segment a to su načini njegovog odabira, ČIŠCENJA OD TEŠKIH METALA i drugih nečistoća i dovođenja na nivo FARMACEUTSKE ČISTOĆE!

Tek nakon takvih, kvalitetno izvedenih radnji, on postaje stvarno "ČUDOTVORNI KAMEN".

 

ZA POČETAK: ZEOLIT NIJE LEK!

 

ZEOLIT CLINOPTILOLITE, KADA SE PRIPREMI I UPAKUJE NA NAČIN KAKO ĆEMO OPISATI, ZAISTA IMA IZVANREDNA SVOJSTVA ALI PRVENSTVENO KAO:

  • DETOKSIKATOR (ADSORBENT TEŠKIH METALA I BROJNIH DRUGIH TOKSINA,UKLJUČUJUĆI RAZNA ZRAČENJA)

  • IMUNOSTIMULATOR (NEUTRALIŠUĆI SLOBODNE RADIKALE POBOLJŠAVA ANTIOKSIDATINVNI STATUS ORGANIZMA)

  • PH BALANSER (ODRŽAVA NIVO KISELOSTI U KRVI NA IDEALNIH PH 7,35-7,45 ŠTO JE VRLO VAŽNO,UZ MNOGE DRUGE FAKTORE, U PREVENCIJI NASTANKA MALIGNIH ĆELIJA)

O ovim i brojnim drugim dobrim svojstvima važnim za očuvanje zdravlja,VIŠE I DETALJNIJE U TEKSTOVIMA KOJE SPREMA NAŠ MENTOR, UVAŽENI PROF.DR. BOGDAN BOŠKOVIĆ.

 

Mi ćemo se sada vratiti na temu odabira i čišćenja.

U toku poslednjih par godina ispitali smo više od 50 uzoraka clinoptilolite-a iz raznih depozita širom sveta i nas iz Igrosa. Koliko god se trudili da budemo lokal-patriote, naš smo morali odbaciti iz razloga izrazite kontaminiranosti i loših uslova eksploatacije. Bilo nam je iskreno žao ali naš cilj je bio IZUZETNO ČIST PROIZVOD!

Tako su u dalja istraživanja ušla četiri uzorka iz uvoza.

Bolji poznavaoci ove materije znaju da se zeoliti najviše kontaminiraju na mestu gde je depozit. Od zagađenosti tog mesta i njegove okoline zavisi i nivo i vrsta kontaminacije.

Ovi podaci nemaju značaja za one koji se bave prodajom neprerađenih a ipak ČISTIH(!?)zeolita u prahu koji su ,uzgred,najčesce nedovoljno čisti čak i za dodatak stočnoj hrani (I ZA TU NAMENU ZAKON PROPISUJE DOZVOLJENI NIVO KOTAMINATA NPR. OLOVO DO 30ppm dok njihovi sadrže često i preko 35ppm olova. 1ppm= 1mg na kg prim.aut.)

Neki od njih čak koriste zeolit iz privatnih depozita bez ikakvih dozvola za eksploataciju a o čišćenju je suvišno i govoriti.

Naime, zakon je striktan u pogledu dozvoljenog sadržaja kotaminata i to: — OLOVO (Pb) do 3 ppm — KADMIJUM (Cd) do 1 ppm — ŽIVA (Hg) do 0,1 ppm.

Mi bismo voleli da je ova lista duža jer mi čistimo i mnoge druge kontaminate ali ovo je zakon koji je u skladu sa propisima EU.

 

Naše analize možete videti na ovom sajtu pod: DOKUMENTACIJA O REGISTRACIJI

 

U nastavku ćemo vas upoznati sa još nekoliko izuzetno važnih i, uglavnom, široj javnosti nepoznatih činjenica.

Našem timu naučnika je poznato više načina čišćenja zeolita. Međutim, samo mali broj načina spada u FARMACEUTSKE tj. NEINVAZIVNE!

Upravo to je razlog zašto su u svetu malobrojni TAKO čisti zeoliti!

Neki naučni radnici znaju nekoliko metoda i to su uglavnom metode koje podrazumevaju tretiranje zeolita određenim jakim kiselinama pod određenim uslovima.

Tako se moze doći do solidnih rezultata ali isključivo ako je MOLSKI RASTVOR KISELINA VISOK!

Kao što je tim,iskreno,vrlo cenjenim stručnjacima poznato, NAKON TAKVE OBRADE ZEOLIT NAPROSTO NIJE ZA HUMANU UPOTREBU!

Radi istine, treba istaći da i oni to naglašavaju,savetujući upotrebu blagih rastvora kako bi, uz dodatne radnje, proizvod bio bezbedan za humanu konzumaciju!

MEĐUTIM, TAKO SE NE MOŽE POSTIĆI ZADOVOLJAVAJUĆI NIVO DEKONTAMINACIJE!

POSLEDICA TAKVOG NAČINA OBRADE JE NEDOZVOLJEN NIVO ACIDO-REZIDUA I PROIZVOD JE ŠTETAN PO DIGESTIVNI TRAKT!!!

Dalje, obrada ovakvim kiselinama relativno je jevtina tako da, ako naiđete na proizvod koji je u prahu a uz to "povoljan" i ima dokumentaciju, budite obazrivi jer FARMACEUTSKI OČIŠĆEN ZEOLIT NE MOŽE BITI JEFTIN nigde u svetu pa tako ni kod nas!

Na zeolite bez dokumentacije ne treba trošiti ni reči ni vreme. To su zasićena jedinjenja i NE MOGU IMATI EFEKAT VREDAN PAŽNJE!

ZAPITAJTE SE SAMO JEDNO LOGIČKO PITANJE: ZAŠTO NEKO KO ZNA REŠENJE NE RADI TO U SVOJOJ REŽIJI I ZA SVOJU KOMPANIJU?

Nekoliko kompanija u svetu rade na sličan način kao i naša ali svaka ima neke svoje specifičnosti i svaka je uspešna upravo iz razloga što su u svetu stvari na koje želimo da ukažemo već poznate.

 

Kao prvo, najkvalititnije obrađeni zeoliti su obavezno u KAPSULAMA.

Za to postoji valjan razlog: kada je propisno očišćen od kontaminata,zeolit ekstremno brzo sve ponovo adsorbuje iz vazduha usled pojačane jonoizmenjivačke aktivnosti!

Kao drugo, takva kompanija vam, logično, nikada neće otkriti tako važnu poslovnu tajnu jer bi tada svako mogao to da izvede! Ipak, vrhunski stručnjaci znaju generalno o čemu je reč ali ne i najvažnije detalje tehnologije.

 

Naši zeoliti potiču iz dve različite zemlje uvoza, zavisno od vrste proizvoda koji kreiramo.

Imaju izuzetno visok procenat sadržaja clinoptilolite-a, inicijalno visoke koeficijente katjonske izmene dodatno povišene procesom pripreme, farmaceutski čisti, tribomehanicki i termički aktivirani, mikronizovani na idealnu veličinu čestica (do 50%ispod 4 mikrona) što izuzetno povećava razvijenu površinu i višestruko podiže adsorpcionu moć.